5 februari ’14 Spanning oplossen…

Laatst ben ik bij een paardje geweest met het probleem;  spanning tijdens het rijden.

Door de spanning trekt het paard het hoofd omhoog en daarmee de hals hol waardoor ook de rug hol wordt.  Het paard gebruikt zo niet de juiste spieren en kan het ruitergewicht niet op een goede manier dragen waardoor uiteindelijk blessures kunnen optreden.

Voor dit paardje is het heel belangrijk om ontspanning te krijgen, nu was duidelijk te zien dat de bovenlijn nog onvoldoende ontwikkeld was waardoor rijden meer schade toe kan brengen, terwijl we juist het paard sterker willen maken.

Na eerst wat opgewarmd te hebben met wat grondwerk, was het paardje best ontspannen en ben ik opgestapt. In eerste instantie aftastend, want het paardje zou regelmatig schrikken en daardoor mogelijk wat kunnen wegspringen. Dit maakte mij wel wat alerter, ik wil er ook niet graag naast liggen.. Het paardje had een gespannen rug, een behoorlijke snelle pas, was erg gevoelig op het been en reageerde redelijk op ophoudingen.

Ik realiseerde me dat ik bij dit paardje snel mijn reserves zou moeten loslaten, want veel spanning in het paard komt vanuit lichamelijke onbalans en vanuit ons. Het paard schrikt een paar keer en vervolgens zijn we constant alert en rijden we zelf met meer spanning in ons lijf doordat we controle willen en daardoor de neiging hebben om onder andere het paard korter te houden op de teugels. Dit brengt een neerwaartse spiraal. Want het paard merkt onze spanning en zal hierdoor alerter zijn en sneller schrikken.

Mijn manier van loslaten begint vanuit mijn hoofd, door sterke focus te leggen op een oefening. Hoe beter mijn focus op de oefening en niet op de omgeving, hoe beter dat het paard ook die focus merkt en beter bij de oefening is en minder bij de omgeving. Vervolgens werkt dit ook door in mijn lijf (wat extra letten op rustige in- en uitademing) waardoor ik zelf beter kan ontspannen en ook gevend kan sturen. Teugels zijn tenslotte niet bedoeld om te controleren, maar als hulpmiddel om het paard richting te kunnen geven.

Om het paard verder te kunnen laten ontspannen heb ik vooral voltes gereden. Niet alleen geeft de volte vlugge en schrikachtige paarden mentale rust, maar ook zorgt het ervoor dat het paard nooit te hard kan gaan. Focus op de volte lag voor mij vooral in de lengtebuiging. Met de juiste lengtebuiging stretcht het paard de buitenzijde waardoor de rugspier aan die zijde lang wordt. Een lange (ontspannen) rugspier kan het hoofd niet omhoog houden waardoor het hoofd en de hals zakt.

Het paard uitnodigen tot die lengtebuiging doe ik door in de goede zit te zitten (linkszit of rechtszit) mijn binnenbeen tegen de singel te leggen en mijn buitenbeen wat achter de singel en het paard te vragen zich om mijn binnenbeen heen te buigen elke keer wanneer het paard zijn binnenachterbeen optilt. Zodat het achterbeen goed kan ondertreden en vervolgens mijn binnenhand goed te openen en het paard uit te nodigen om zijn neus wat naar binnen te brengen en zich hol te maken aan de binnenkant en toe te stretchen naar mijn buitenhand. Geeft het paard na dan geef ik na met mijn hand. Daarbij had ik vooral in het begin de nodige ophoudingen nodig omdat het paardje op mijn beenhulp reageerde door te versnellen in plaats van te buigen.

Langzaam maar zeker kwam er meer buiging, meer voorwaarts neerwaartse tendens en meer ontspanning!

Tot het paard zelf besloot tot halsstrekken. Iets te veel en met teveel kracht aan m’n hand, maar de ultieme poging tot ontspannen en stretchen nam het paard zelf aan! Het finetunen van het halsstrekken is zeker belangrijk, zodat het paard niet de teugels uit onze hand trekt, maar sta toe dat het paard de neus uitschuift en de hals (en rug) strekt. Wanneer je dit niet toestaat loopt het paard tegen onze hand en het bit aan en leert het in feite dat halsstrekken pijn doet… en ontstaat er weer spanning

Op tijd stoppen is belangrijk. Ik had ongeveer 20 min gestapt en toen er ontspanning was ben ik afgestapt. Op die manier leert het paard ook dat als het ontspant het daar extra voor beloond wordt.

Voor dit paardje kan denk ik met werk aan de hand veel bereikt worden zodat het soepeler en symmetrisch (linksgebogen)wordt, meer bovenlijn ontwikkelt en daarmee buikspieren en rug/bovenlijn sterker wordt zodat het rijden ook weer aangenamer wordt.

Voor mij in ieder geval weer een interessante ervaring!!

(Visited 274 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *