6 Tips over starten met je paard in vrijheid

Voor veel mensen hét ultieme, een paard wat in complete vrijheid licht en soepel meewerkt. Het pure van het paard, zonder touw, teugels of enige andere begrenzing. Het weerspiegelt vooral de band tussen paard en mens. Wil jij ook met je paard in vrijheid trainen/spelen? Dan heb ik misschien een paar handige tips voor je om te beginnen.

 

Tip 1: Start niet meteen in vrijheid….

Het is wat tegenstrijdig, dat snap ik. Maar niets is moeilijker dan het paard los in een bak zetten en het overtuigen dat je alleen maar even wat oefeningen in vrijheid met hem wil doen. Dat je alleen maar even leuk wil spelen. Het paard is en blijft tenslotte een prooidier en wij mensen ‘roofdieren’.

Het paard ervan overtuigen dat je bedoelingen goed zijn en dat tijd met jou doorbrengen heel leuk is, is best lastig als het paard los is en ook ergens anders naartoe kan lopen.

  • Wat beter werkt is eerst het paard vragen om wat oefeningen te doen terwijl je het aan een touw of longe hebt
  • Probeer de oefeningen te doen en gebruik daarbij zo min mogelijk het touw of de longe, dus doe eigenlijk net of je het paard al los hebt
  • Als je merkt dat je paard goed (met respect en vertrouwen richting jou reageert) maak je het touw los, zonder er veel aandacht aan te besteden. Het halster, hoofdstel etc. kun je in eerste instantie beter om laten.

 

Tip 2: Houd het klein en breidt het langzaam uit

Als je het paard dan eenmaal los hebt, probeer dan de eerste paar keren alleen om je paard naast je te laten lopen. Bijvoorbeeld na een oefensessie, klik je het touw los en loop je met je paard een stukje met je paard naast je. Blijft je paard fijn naast je lopen, beloon het dan, ook al had het misschien niet eens echt in de gaten dat het los was.

De keren erna kun je het langzaam uitbreiden met een paar simpele oefeningen, waarvan je weet dat je paard ze gemakkelijk kan uitvoeren met touw of longe etc. en zo kun je het uitbreiden. Houd op tijd tussendoor even pauze (geldt eigenlijk voor iedere sessie met je paard) zodat het paard wat kan verwerken.

 

Tip 3: Wat als het paard van je weg loopt

Het gebeurt hoe dan ook, het paard loopt (of rent) van je weg, terwijl je misschien juist net zo leuk bezig was…. Neem het vooral je paard niet kwalijk.
Jij hebt ergens iets verkeerd gedaan waardoor het paard je niet begreep en angstig werd of simpelweg geen zin meer had om met jou bezig te zijn.

Stel dat je paard een eindje uit je buurt loopt en stil gaat staan rondkijken. Dan kun je het volgende doen:

  • Frustreer je vooral niet, een paard is super gevoelig en pikt dit heel snel op en zal dan helemaal niet meer bij je willen zijn.  Zie het als een les voor jezelf
  • Doe net alsof je zelf bijvoorbeeld iets heel interessants hebt gevonden op de grond en laat dit aan je paard merken. Met je rug naar het paard toe (zitten) is vaak een goed recept voor een nieuwsgierig paard wat bij je komt kijken
  • Zodra je paard naar je toe loopt, beloon dit met stem (dus de ‘beslissing’ van het paard om naar je toe lopen) en zodra het paard bij je is, beloon je het uitgebreid
  • Werkt het bovenstaande niet, loop dan zelf rustig naar je paard toe en nodig het uit om weer met je mee te gaan. Gaat je paard hierop in, beloon het dan weer uitgebreid
  • Het is veel moeilijker om paarden naar je toe te vragen, dan van je weg te drijven. Dus vraag het paard meer naar je toe dan je het weg drijft en beloon het steeds

 

Tip 4: Neem de feedback van je paard serieus

Bij het oefenen in vrijheid zal je paard je laten zien of hij vertrouwen in je heeft, of hij respect voor je heeft en graag wat voor je wil doen, want in vrijheid kun je nu eenmaal niets afdwingen bij je paard. Je krijgt dus pure feedback van je paard over jezelf.

Heel erg leerzaam als je bereid bent te luisteren naar deze feedback en op zoek wil gaan naar verbetering. Zie hiervoor ook Training in vrijheid, pure feedback van je paard

 

Tip 5: Het lukt niet, wat nu?

Je paard blijft weglopen en het lukt je niet meer om de oefeningen samen in vrijheid uit te voeren… De oplossing hiervoor is: ga weer met het paard oefenen met touw/longe etc. en begin feitelijk weer met de volgorde zoals in Tip 1.

 

Tip 6: Leuke In-Vrijheid oefeningen

Noem dit de inleiding, een stukje randvoorwaarden en geef er zelf een leuke draai bijvoorbeeld met de Basisgrondwerkoefeningen of met Gymnastiserende oefeningen.
Ook interessant zijn de oefeningen Samen-zijn, Ont-moeting, Groomen etc. van Horsefullnes.