LVO op de volte

De basis communicatie met je paard moet goed zijn, zodat jij het paard begrijpt en het paard jou (zie Basis grondwerkoefeningen).
Als dit bevestigt is kun je verder met het paard bekend maken met De werking van de (academische) kaptoom, Oefening 1 en Het aanleren van stelling en buiging in stilstand, Oefening 2.

De Derde Stap

Zijn deze twee oefeningen goed aangeleerd, dan kunnen we verder met de volgende oefening. In deze oefening komen drie aspecten samen namelijk de Lengtebuiging, Voorwaarts-neerwaarts en het Ondertreden.

Het paard wordt gevraagd om op beide kanten in de juiste lengtebuiging te lopen. Hierdoor spannen de spieren aan de binnenzijde en rekken de spieren aan de buitenzijde. Ook spant het paard de buikspieren, ontspant het de rug waardoor de hals en het hoofd zakt en het paard voorwaarts neerwaarts loopt. Tevens kan hierdoor de binnenheup wat naar voren komen waardoor het binnenachterbeen onder het zwaartepunt kan stappen (ondertreden). Pas dan is het achterbeen in staat om te gaan buigen en meer gewicht te gaan dragen.

Door de scheefheid van het paard (zie gymnastiseren) is het voor het paard moeilijk om de juiste buiging in het lichaam aan te nemen. Met als gevolg dat het paard de balans verliest, de benen ongelijk belast en hierdoor ook de rug en nek verkeerd aanspant. Het is vaak geen onwil van het paard wanneer het van een volte een ei maakt of plots versneld…, het lichaam werkt meestal gewoon nog niet echt mee en wij moeten het paard hierbij helpen in plaats van het nog moeilijker te maken.

Geef het paard de tijd en oefen vooral in het begin niet te lang (max 10 min). De spieren hebben tijd nodig om sterker te worden. Ook is het aan te raden om het paard eerst vanaf de grond aan te leren om een goede volte te lopen.

In eerste instantie leren we het paard deze oefening aan door naast de schouder te lopen zodat we het paard beter tussen de hulpen kunnen begeleiden wanneer het over de schouders valt en ook om het paard gemakkelijker voorwaarts te vragen.

Als dit bevestigd is en het paard begrijpt onze hulpen, kunnen we voor het paard gaan lopen (zelf achteruit lopen) en LVO op de volte vragen. Dit heeft als voordeel dat we op deze manier de bewegingen en het lichaam van het paard veel beter kunnen zien.

Door de volte  eerst aan de hand en vlak naast het paard aan te leren kan het paard dit later ook met meer afstand vasthouden en kan men ook longeren.

 

 

Zie ook:

Oefening 1: het aanleren van de werking van de kaptoom
Oefening 2: Stelling en buiging in stilstand
–  Lengtebuiging wat is dat?
Gymnastiseren

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *