Ik wil graag mijn paard rechtrichten, maar hoe begin ik?

Steeds meer ruiters realiseren zich dat, om een paard blessurevrij te kunnen (blijven) rijden, het belangrijk is om rekening te houden met het lichaam van het paard. Dit is er niet op gemaakt om een ruiter te dragen en veel ruiters realiseren zich dit vaak pas echt als zich problemen voordoen zoals paarden die de werklust verliezen of erger nog, geblesseerd raken.

De oplossing is dressuur in de vorm van oefeningen die de spieren van het paard ‘rechtrichten’ en het sterker maken.

Rechtrichten bestaat uit oefeningen die de spieren van het paard sterker maken, waardoor scheefheden/zwakheden verminderen en het paard gemakkelijker zijn gewicht over vier benen kan verdelen. Zie Gymnastiseren

De eerste stap

De basis communicatie met je paard moet goed zijn, zodat jij het paard begrijpt en het paard jou (zie basis grondwerkoefeningen). Als dit bevestigt is kun je verder met het paard bekend maken met de werking van de (academische) kaptoom. In feite is dit ook onderdeel van de basis communicatie, het is heel belangrijk dat het paard deze oefening, en dus de werking van de kaptoom goed leert uitvoeren omdat het gebruik van de kaptoom steeds zal terug komen in de hierop volgende oefeningen.

We leren in deze grondoefening het paard zijn hals en hoofd naar onder te brengen in een voorwaarts-neerwaartse richting met behulp van de kaptoom. Aandachtspunt hierbij is dat we het hoofd en hals zover naar beneden vragen tot de onderhals van het paard ontspannen is en de neus in ieder geval voor de loodlijn blijft.


Uitvoerin
g

Zet het paard stil en zorg ervoor dat de voorbenen zo gelijk mogelijk naast elkaar staan. Dit is belangrijk voor de balans (corrigeer de benen zodat deze loodrecht onder de schouder staan, soms zul je het paard dus een stap naar achteren of naar voren moeten zetten).

  • Neem zelf de juiste positie in (zie plaatje; met je gezicht naar het paard)
  • Bevestig de teugel of de longelijn aan de middelste ring van de kaptoom. LET OP steek nooit je vingers door de ringen van de kaptoom.
  • Pak nu met één hand de teugel of longelijn vast (houdt het overschot van de teugel of longelijn in je andere hand) en zet lichte druk door je hand met de teugel of lijn rustig naar beneden te brengen. Zodra het paard ook maar iets reageert door zijn hoofd wat naar beneden te brengen, haal je onmiddellijk de druk eraf en beloon je.
  • Reageert het paard niet op de lichte druk, dan voer je de druk geleidelijk aan iets op tot het paard iets van een reactie laat zien en dan haal je onmiddellijk de druk eraf en beloon je.
  • Let erop dat gedurende de oefening het paard niet teveel voorover gaat leunen dit verstoort de balans en zorgt er daardoor voor dat het paard naar voren stapt.
  • Vraag het paard niet te ver met het hoofd naar beneden, verder dan op de foto (rechtsboven) is eigenlijk niet nodig en verstoort alleen maar de balans. De essentie is puur dat het paard de onderhals ontspant, de bovenlijn van de nek aanspant en de rugspieren los laat.

Naarmate je de oefening vaker doet zul je merken dat het paard sneller en beter gaat reageren.

Het bovenstaande is slechts één korte beschrijving om het paard dit aan te leren. Ieder paard is anders en kan andere hulpen nodig hebben, de kunst is om altijd goed te blijven kijken naar wat ieder individueel paard nodig heeft. 

Wanneer je deze oefening op lichte druk kunt uitvoeren met je paard, dan heb je het eerste (ondersteunde) stapje gezet in de ‘opleiding’ van je paard!


Zie ook:

– Waarom gebruik maken van een kaptoom?
– Stelling en buiging oefening in stilstand
– 5 Tips voor een goede volte
– Ongelijkheid in de voorvoeten kan leiden tot blessures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *