Op zoek naar de juiste kaptoom?

Je bent op zoek naar de juiste kaptoom omdat je bent overtuigd van de voordelen van het gebruik. Nu komt het lastige deel, er zijn veel verschillende kaptomen te koop, dus welke kun je nu het beste nemen? Ik krijg regelmatig deze vraag en heb er een aantal (kwaliteit en betaalbaar) voor je op een rijtje gezet waar ik zelf ook mee gewerkt heb.

 

Academisch kaptoom

Deze kaptoom wordt veel gebruikt en heeft in de neusriem (welke is gemaakt van dik, maar soepel leer) een flexibele metalen ketting welke ervoor zorgt dat de neusriem zich goed vormt om de neus. Ook bevinden zich aan de neusriem drie beweeglijke ringen. Verder is er een kaakriem bevestigd aan de bakstukken zodat deze niet kunnen schuiven. Eventueel kun je er zelf nog een frontriem aan bevestigen, staat vaak mooi, maar voegt niets toe.
Zelf werk ik het meeste met deze kaptoom.

Waar te koop en prijsklasse
Een betaalbaar exemplaar gemaakt van goed leder kun je vinden via:

Uiteraard vind je ze ook in een duurdere prijsklasse of als je geluk hebt tweedehands via Bokt.nl, Marktplaats of een FB groep.

 

Weense kaptoom

20150721_202354Deze kaptoom is feitelijk hetzelfde als de academische kaptoom, maar in de neusriem bevindt zich géén ketting. In vroeger tijden werd deze kaptoom al gebruikt, onder andere door Antoine de Pluvinel. De inwerking is ongeveer hetzelfde als de neusriem van een stalhalster. Ook met dit soort kaptoom is prima te trainen, maar persoonlijk vind ik dat er wat minder verfijning is dan met de academische kaptoom.

Waar te koop en prijsklasse
Een betaalbaar exemplaar gemaakt van fatsoenlijk leder kun je vinden via:

Uiteraard vind je ze ook in een duurdere prijsklasse of als je geluk hebt tweedehands via Bokt.nl, Marktplaats of een FB groep.

 

 

Micklem Rambo

20 jaar geleden kwam William Micklem met het eerste prototype van dit ‘hoofdstel’ wat je maar liefst op 6 verschilende manier kunt gebruiken! Het is dus niet alleen een kaptoom, maar meteen ook een multifunctioneel hoofdstel.

Er zijn op dit moment twee soorten te koop, het ‘competition bridle’ en het ‘multi bridle’. Inmiddels zijn deze anatomische hoofdstellen erg populair en worden er ongeveer 1000 per week van verkocht.

 

Voordelen van het hoofdstel

– Veelzijdigheid: dit hoofdstel is ontzettend gemakkelijk in het dagelijks gebruik omdat je heel gemakkelijk ermee kunt wisselen tussen longeren, rijden en dat met bit of zonder bit. Je kunt het dus zowel gebruiken als een kaptoom en als een regulier (bitloos) hoofdstel.
– Anatomisch gevormd: het ontwerp van de Micklem houdt rekening met de vorm en fysiologie van de schedel van het paard en vermijd daarmee druk op belangrijk zenuwuiteinden. (zie plaatje voor alle voordelen van het anatomische ontwerp)

Waar te koop en prijsklasse

De Micklem is op veel plaatsen te koop met nogal wat prijsverschil. Hieronder de prijsgunstige adressen:

 

Kijk ook eventueel eens op mijn pagina bij Vlechtwerk.

 

(Visited 4.220 times, 1 visits today)