Basisoefening 4 – Voorwaarts-Achterwaarts/Yo-Yo game

Deze oefening is de sleutel voor het ontwikkelen van een paard wat op lichte signalen reageert, stopt, rechter wordt in zijn bewegingen en meer…. Het zorgt ervoor dat je paard zijn balans beter vindt in achterwaartse- en voorwaartse bewegingen.

Sommige paarden hebben een goede voorwaartse reactie (voorwaartse ‘Yo’), maar hun achterwaartse reactie (achterwaartse ‘Yo’) is niet of nauwelijks aanwezig of andersom. Deze paarden moeten in balans worden gebracht om een goede ‘Yo-Yo’ te kunnen uitvoeren.

Pat Parelli heeft het Yo-Yo game genoemd omdat omdat het gemakkelijk te onthouden is en omdat je hiermee het paard recht achteruit laat lopen en vervolgens recht vooruit, als het ware als een yo-yo. Het balanceert (zowel mentaal, emotioneel als fysiek) de snelheid waarmee het paard achteruit loopt, met de snelheid waarmee hij vooruit loopt. Aangezien paarden instinctief een voorwaartse reactie hebben (vluchtinstinct), kunnen ze doormiddel van het ontwikkelen van een goede achterwaarts ook sneller uit dit patroon worden gehaald.

Respect en impulsie

Deze oefening zorgt ook voor meer respect en impulsie bij het paard en het helpt ook bij problemen; zoals paarden die over je heen proberen te rennen, paarden die voorbij proberen te komen terwijl ze naast je lopen, paarden die de neiging hebben tot bijten en zwaar worden op de voorhand.

Belangrijke principes

Voordat je begint met de Yo-Yo game moeten de eerste 3 basisoefeningen al wat onder de knie zijn, voor 2/3 ongeveer. Mocht je problemen ondervinden bij deze oefening, ga dan terug naar de vorige basisoefening en verbeter deze eerst. In het begin kun je deze oefening het beste aanleveren met de 12-ft line (touw van ongeveer 3 meter lengte) , aangezien in het begin het hele touw op en neer zwaait. Later wordt deze beweging gereduceerd tot haast nihil en gebruik je ook langere lijnen en uiteindelijk helemaal geen lijn of touw.

4 Fases voor achterwaarts

Deze oefening wordt evenals de voorgaande twee oefeningen uitgevoerd in 4 fases. Fases zijn het allerbelangrijkste om streng, maar rechtvaardig en toch vriendelijk, duidelijk en effectief te zijn in je communicatie. Hieronder staan de vier fases beschreven om je paard achterwaarts te laten gaan.

  • Fase 1: Start terwijl je op ongeveer een arm lengte verwijderd bent van de neus van je paard (je staat voor hem en kijkt hem aan). Houdt het uiteinde van het touw in je hand. Breng je intentie over met een vastberaden blik. Het zorgt ervoor dat je door deze blik ook de juiste lichaamshouding en de juiste hoeveelheid ‘energie’ hebt in je lijf.
    Til je hand op met het touw daarin en beweeg je wijsvinger heen en weer naar het paard. Probeer het touw in je hand niet te laten bewegen, alleen je wijsvinger beweegt.
  • Fase 2: Sluit je vingers om het touw, houd het stevig vast en schud met je hand, vanuit je pols. Nu beweegt het touw een beetje. Blijf uiteraard je blik (fase 1) vasthouden.
  • Fase 3: Houd fase 1 en 2 vast en blokkeer nu je arm bij je elleboog en slinger je arm tot aan je elleboog heen en weer. Dit zorgt er nu voor dat het touw beweegt en het halster aan het hoofd van het paard beweegt zodat je paard nu ook het slingerend touw voelt.
  • Fase 4: Strek je arm helemaal en slinger je hele arm vanaf je schouder heen en weer. Het touw en het halster bewegen nu behoorlijk heftig en voor je paard voelt dit waarschijnlijk tegen deze tijd aan als behoorlijk onprettig!

Zodra je paard ook maar een heel klein stapje zet – in welke fase dan ook – stop meteen, ontspan je en beloon het paard (met stem of voedsel). Op deze manier geef je hem de release en beloning en weet hij dat hij het juiste heeft gedaan. Dus als hij beweegt ook al is het fase 2 of 3, stop en start daarna weer bij fase 1 tot hij tot aan het einde van het touw is.

4 Fases voor voorwaarts

Hieronder staan de vier fases beschreven om je paard voorwaarts weer naar je toe te laten komen.

  • Fase 1: Wanneer je je paard helemaal tot aan het einde van het touw achterwaarts hebt laten lopen, wacht dan even een minuut of wat voordat je hem weer vooruit vraagt, laat hem gewoon even stilstaan. Als je klaar bent om hem naar voren te vragen, dan lach je, kijk vriendelijk buig een beetje voorover, til het touw een beetje op en vraag hem met een handgebaar naar je toe.
  • Fase 2: Blijf vriendelijk kijken en ‘ kam’ het touw zachtjes met open vingers (beweeg je vingers onder het touw)
  • Fase 3: Houd fase 1 en 2 vast en sluit langzaam nu je vingers terwijl je het touw kamt. Nu voelt het paard langzaam een beetje druk op het halster om vooruit te lopen.
  • Fase 4: Lach, zet je voeten stevig neer, buig je ellebogen en houd het touw strak, trek niet harder, houd het touw gewoon stevig vast en probeer dezelfde druk te houden. Kijk uit dat je niet achteruit valt als hij plotseling naar voren loopt.

Ook hier geef je direct een release en ga je terug naar fase 1 zodra het paard ook maar een stap naar voren zet. Vergeet niet het paard ook te belonen. Heb geduld bij het voorwaarts vragen. Het ene paard komt liever naar je toen dan het andere paard.

Bijten en voorbij lopen oplossen

Zodra je eenmaal je paard hebt geleerd om te Yo-Yo-en, kun je hem ook ‘ genezen’ van bijten en over je heen rennen. Als je paard je ooit zou bijten, zet hem dan direct achterwaarts door snel fase 4 te gebruiken. Steeds als hij zelfs maar denkt aan bijten of ongewenst ineens voorwaarts komen, stuur hem achterwaarts. Hij zal dan snel op gepaste afstand van je blijven (uit jouw persoonlijke ruimte)

Wanneer jij en je paard deze oefening goed onder de knie hebben, kun je allerlei variaties inbouwen en oefenen met allerlei obstakels en objecten (yo-yo door poortje van de wei, yo-yo in en uit de stal, yo-yo tussen twee emmers, pionnen, over een balkje, in en uit de trailer etc.
Uiteindelijk oefen je deze oefening (wel op een andere manier) ook vanuit de rijdende positie om ook daar maximale lichtheid en impulsie te bereiken.

Meer info

Ondanks de bovenstaande lap tekst is er nog véél meer wat interessant is om te weten over deze basisoefening. Heldere uitleg ook met beeld vind je via de dvd’s van Parelli. Maar ook andere paardentrainers beschrijven ‘Voorwaarts en achterwaarts in balans brengen’.


Zie ook:

– Basisoefening 1 – Vertrouwen opbouwen/Friendly game
– Basisoefening 2 – Wijken voor druk/Porcupine game
– Basisoefening 3 – Wijken voor beweging/Driving game
– Basisoefening 5 – Volte/Circling game
– Basisoefening 6 – Zijwaarts/Sideways game
– Basisoefening 7 – Omgang angst/Squeeze game

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *