Basisoefening 5 – Volte/Circling game

Deze oefening is er voor om het paard te laten begrijpen dat het zijn taak is om op de volte te blijven lopen (in dezelfde gang), om dezelfde richting aan te houden die wij van het paard vragen en tegelijkertijd dient het paard zelf op te letten waar hij loopt en waar jij bent.

Anders dan longeren!

Deze oefening is niet hetzelfde als longeren. Het belangrijkste verschil zit in de houding en in de kennis welke achter beide begrippen zitten.
Mensen longeren hun paard om diverse redenen; bijvoorbeeld voor het rijden of voor conditie en veelal met hulpteugels. Daarbij oefent men vaak te lang, gebruikt men continue stemhulpen (klakken) of zweephulpen om het paard te drijven en raakt het paard geïrriteerd of gespannen. Aan het eind doet de mens meer werk dan het paard en wordt het paard mentaal niet uitgedaagd om mee te doen. Dit is niet wat beoogd wordt met deze oefening.

In deze oefening ligt de nadruk dus niet op:

 • De houding van het paard (hoofd/hals, buiging etc.)
 • De correcte houding van het paard is zeker wel belangrijk en nadat de Basisoefeningen bevestigd zijn, kan men doormiddel van Gymnastiseren werken aan de juiste houding van het paard op de volte. Overigens wordt deze houding dan bereikt op een natuurlijke manier en zonder hulpteugels (zie ook: hulpteugels gebruiken?)
 • De hoeveelheid cirkels en het werken aan de conditie van het paard
Wat wel?

Deze oefening is ervoor om het paard te stimuleren, vooral op mentaal en emotioneel gebied. Het leert het paard ook om verbinding te houden met jou, door er een spelletje van te maken. Paarden houden ervan om spelletjes te spelen. Één van hun favoriete spelletje is: ‘doe precies het tegenovergestelde van wat de mens wil, tot dat deze zo gefrustreerd raakt en het opgeeft’. Paarden spelen het vaak zonder dat wij het eigenlijk realiseren. Daarom zijn de ‘7 games’ van Parelli ook zo toepasselijk en zo bruikbaar om als basisoefeningen als eerste mee aan de slag te gaan. Hierin wordt de taal gebruikt die paarden onderling ook gebruiken en de regels die zij onderling ook hanteren. Als je er goed in wordt, accepteert het paard jouw leiderschap.

Deze oefening draait om het hebben van een lichte en mentale verbinding met het paard.


Belangrijke principes

Voordat je begint met deze basisoefening moeten de eerste 4 basisoefeningen al wat onder de knie zijn, voor 2/3 ongeveer. Mocht je problemen ondervinden bij deze oefening, ga dan terug naar de vorige basisoefening en verbeter deze eerst. In het begin kun je deze oefening het beste aanleveren met de 12-ft line (touw van ongeveer 3 meter lengte). Later gebruik je ook langere lijnen en uiteindelijk helemaal geen lijn of touw.

3 Onderdelen

Het doel is om je paard gewillig en snel te kunnen sturen in de gevraagde richting, om de gang en de richting waar hij zich in bevindt op de volte te behouden en vervolgens om met een lichte suggestie weer naar binnen te komen en kan in drie verschillende onderdelen worden gehakt. De ‘Send’, de ‘Allow’ en de ‘Bring Back’. Elk onderdeel hiervan is even belangrijk.

1. De Send – Wegsturen
Leert je paard om jouw richting en suggestie te volgen. De vier fases van de Send zijn als volgt: Lead It – Lift It – Swing It – Touch It.

 • Ga voor het paard staan, laat het een aantal passen achterwaarts lopen (zie Basisoefening 4), breng je hand rustig met het touw naar boven in de richting die je wil dat het paard op gaat. Houdt het touw strak zodat het paard aan het halster voelt dat het die richting op moet gaan.
 • De volgende fase is dat je de stick optilt die je in je andere hand hebt. ‘Lift’ de stick gewoon horizontaal.
 • Bij de volgende fase zwaai je met de stick en als hij dan nog niet bewogen heeft, dan zwaai je met de stick (in eerste instantie) richting zijn nek.
 • Als dat niet genoeg is, gebruik dan wat meer energie en.. de vastberaden blik/houding. Als het paard ook maar probeert om te doen wat je vraagt, in één van de vier fases, stop, relax en sta hem toe om op de cirkel te lopen. Ook al loopt het paard maar een paar stappen of een halve cirkel, dat is Ok.
 • Begin zodra het paard is gestopt gewoon weer opnieuw met een nieuwe Send.

 2. De Allow – Toestaan
Hierbij is het belangrijk dat jij: niet beweegt, niet meedraait in de richting van het paard, niet praat, niet klikt of klakt en niet de stick/zweep optilt.

 • Blijf gewoon ontspannen staan en geeft het touw achter je rug door wanneer het paard achter je door op de volte loopt
 • Jij beweegt pas wanneer je paard is gestopt. Als dat gebeurt, dan Send je hem gewoon weer op de volte en keer jij weer terug in de Allow fase.
 • Het paard zal  misschien proberen jou te laten bewegen door te stoppen. De enige manier om dit te verhelpen is om rustig te blijven doorzetten. Als het paard stopt, dan Send jij hem opnieuw. Steeds opnieuw zonder je te frustreren (jij hebt op deze manier ook de kans om je Send te oefenen) tot het paard uiteindelijk denk, ‘Jeetje, het is een stuk gemakkelijker om gewoon door te blijven lopen dan iedere keer weer te stoppen en weer te starten. Ik train mijn mens zo… dat hij ‘mij met rust laat’.
 • Vraag voor de Bring Back pas wanneer het paard minimaal twee rondjes in welke gang dan ook heeft gelopen. Vraag in het begin niet meer, want dan haakt het paard mentaal af. Doe gewoon net genoeg rondjes zodat het paard weet dat het zijn taak is om te blijven lopen zonder dat hij verveelt raakt.

3. De Bring Back – Terug naar je toe vragen
Hiermee laat je het paard weten dat het mag stoppen en vraag je het naar je toe. De vier fases van de zijn hetzelfde als bij de Send: Lead It – Lift It – Swing It – Touch It.

 • Kijk naar de achterhand van je paard (Driving game) Alleen nu doe je bij Lead it, je hand over het touw en je trekt vervolgens het touw richting je navel.
 • Lift de stick terwijl je naar de achterhand blijft kijken en het touw strak blijft houden.
 • Swing de stick een paar keer richting zijn heup en daarna eventueel…
 • Touch hem met de stick op de heup zodat hij zich naar je toe draait. Als het paard niet reageert (kan het ook aan de bevestiging van de voorgaande basisoefeningen 2,3  liggen), pak dan het touw korter en ga opnieuw door je fases.

Wat zijn de voordelen hiervan?

Het bovenstaande is niet zo ingewikkeld en het ontwikkelt bijzonder handige skills voor jou en je paard. Met de Send en de Bring Back moet je, omdat je je voeten niet mag bewegen handig worden met het touw en de juiste manier om het in te zetten. Ook leer je beiden handen en je lijf te gebruiken voor het bepalen van de richting en de ondersteuning hiervan omdat je links en rechts gaat. Met de Bring Back leer je het paard een nood stop die je dus vanuit het zadel kunt gebruiken. Omdat de posities van het touw en de teugels op dezelfde manier gebruikt worden, kun je hiermee het grondwerk gemakkelijk voor het paard vertalen wanneer je erop zit en zal het paard het ook sneller begrijpen.

Door de vier fases consequent te gebruiken voor de Send en de Bring Back leert je paard snel te reageren en soepel weer terug te gaan naar halt zonder al te veel effort van jouw kant. Ook leert de Allow hen dat het hun taak is om te reageren, in de gang te blijven lopen en om de richting te blijven volgen.

Paarden leren alleen door het wegnemen van druk en het geven van beloning. Constante druk op een paard maakt hem ongevoelig. Omdat je hem niet continu najaagt op de cirkel leert hij snel comfort te vinden als hij gewoon zijn taak doet en…. paarden haten het om gecorrigeerd te worden dus zoeken ze naar deze comfort.

Toch zul je merken dat het paard in het begin eerst veel ‘fouten’ maakt, tot dat het paard begrijpt wat van hem verwacht wordt. Zelf moet je dus genoeg geduld hebben om hem iedere keer weer op de cirkel te sturen. Ga hem niet vervelen of het gevoel geven dat hij dom is omdat hij het niet begrijpt, maar geef hem simpelweg zo snel mogelijk weer zijn comfort door hem met rust te laten. Kom dus in actie wanneer het nodig is en en ga direct weer terug naar een ontspannen houding.

Het geniale van deze oefening is dat jij op deze manier het centrum wordt van de cirkel omdat het paard op jou moet focussen om zijn release en ontspanning te krijgen. Als je net voldoende cirkels doet, maar niet te veel zodat hij mentaal afhaakt, dan blijft hij gefocust op jou omdat hij weet dat hij mag stoppen zodra je de Bring Back inzet en hij weet dat dat niet lang duurt! Zodra je paard jou in het midden van de cirkel ziet als ‘sweet spot’ zal hij mentaal en emotioneel meer verbinding hebben met jou. Je kan zien of je paard je echt in de gaten houdt doordat zijn binnenoor richting jou zal staan, zijn neus een beetje naar binnen komt en zijn lijf buigt op de cirkel waardoor het touw los komt te hangen of zelfs over de grond sleept.

Na een tijdje oefenen met deze oefening zul je merken dat je paard uit zichzelf ook al meer buiging aanneemt op de cirkel en dus als het ware rechter in zijn lichaam blijft. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is er een spel van te maken en je paard zijn comfort te laten vinden.


Meer info

Ondanks de bovenstaande lap tekst is er nog véél meer wat interessant is om te weten over deze basisoefening. Heldere uitleg ook met beeld vind je via de dvd’s van Parelli.


Zie ook:

– Basisoefening 1 – Vertrouwen opbouwen/Friendly game
– Basisoefening 2 – Wijken voor druk/Porcupine game
– Basisoefening 3 – Wijken voor beweging/Driving game
– Basisoefening 4 – Voorwaarts-Achterwaarts/Yo-Yo game
– Basisoefening 6 – Zijwaarts/Sideways game
– Basisoefening 7 – Omgang angst/Squeeze game

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *