Basisoefening 7: omgang angst/squeeze game

Deze oefening is gericht op een goede omgang met de natuurlijke claustrofobie van het paard en leert het paard om zonder spanning door nauwe ruimten te kunnen gaan. Paarden zijn instinctief bang voor smalle of nauwe ruimtes omdat deze voor prooidieren vaak fataal zijn. Voorbeelden hiervan zijn: Trailers, hindernissen, bruggetjes, starthekken, water obstakels, staldeuren etc.

Als moeder natuur dit niet ingebouwd had, dan waren paarden allang uitgestorven omdat ze in grotten en holen door beren en poema’s gegrepen zouden zijn.

Om te overleven is vluchten het beste redmiddel voor paarden. Wanneer paarden in hoeken of nauwe ruimten worden gedreven, verliest het paard zijn beste verdedigingsmechanisme en voelt hij zich bedreigd (hij denkt dat hij dood gaat). Het paard is op dat moment genoodzaakt om het laatste redmiddel wat hij nog heeft te gebruiken, namelijk het GEVECHT. Een paard wat zich ingesloten voelt kan angstig om zich heen trappen, bijten, steigeren etc. om zijn leven te redden.


Eerst vertrouwen, communicatie en respect

Voordat je het paard vraagt om iets te doen waar hij bang voor is, heb je eerst zijn vertrouwen nodig. Dit vertrouwen kun je winnen met Basisoefening 1: Vertrouwen opbouwen/Friendly game. De anderen 6 basisoefeningen bouwen de communicatie en het respect welke helpt om aan je paard te bewijzen dat jij zijn leider bent, zijn alfa, waardoor hij weet dat hij veilig is bij jou. Veel mensen zetten paarden in een trailer, over hindernissen en door waterplassen zonder het vertrouwen en respect van het paard, zij werken in plaats daarvan met pure kracht of hulpmiddelen zoals zwepen, kettingen etc. Daarom zijn trailerladen en trailerritten ook vaak een bron van stress, blessures, koliek etc. en zijn nauwe ruimten meestal plekken die paarden (vooral na stress ervaringen) liever vermijden.

Denk als een paard

Om dit goed te begrijpen kun je leren te kijken naar zaken vanuit het perspectief van je paard. Hoe denk je dat je paard zich voelt als hij in een metalen kooi (trailer) op wielen moet? Hoe zou het voor het paard voelen als hij zijn veiligheid in jouw handen moet leggen? Heb je jezelf bewezen door kalmer, slimmer, dapperder en meer atletisch te zijn dan hem bij de 6 andere basisoefeningen?

Dat is namelijk hoe een alfa paard zichzelf bewijst om het respect te winnen bij de kudde en dat is ook waar het paard naar kijkt alvorens hij zijn veiligheid in jouw handen geeft. Paarden zijn niet alleen claustrofobisch maar ook natuurlijke lafaards en panic-aholics. Ze zijn daarom meestal erg sceptisch bij nieuwe dingen en hun eerste ingeving is om eerst te panieken en te vluchten alvorens te denken. Zie je paard als een 600 kg zwaar eekhoorntje, dat helpt om beter om te gaan met zijn vluchtgedrag en ‘onbegrijpelijk’ schrikken. Veel mensen kunnen zich namelijk niet verplaatsen in het paard en dit uit zich in frustratie en kwaadheid wat het paard vervolgens merkt door schreeuwen, trekken of het gebruik van meer kracht. Deze agressieve acties zijn bewijs voor het paard dat je niet te vertrouwen bent en zijn level van angst en verzet zullen alleen maar toenemen hierdoor.

Hoe helpt deze oefening?

Deze oefening leert het paard om kalmer, slimmer en dapperder te zijn en om zonder spanning door nauwe ruimten te kunnen gaan. Door deze oefening te gebruiken geef je het paard de mogelijkheid om aan zijn angsten te werken in een veilige omgeving. Door het ‘spel’ rustig te beginnen, zonder al te veel druk, helpt dit het paard enorm om zijn claustrofobie te overkomen, meer vertrouwen te krijgen en meer nieuwe dingen te willen proberen.

Belangrijke Principes

Voordat je begint met het oefenen van deze oefening, moeten de eerste 6 basisoefeningen al wat onder de knie zijn, voor 2/3 ongeveer. Mocht je problemen ondervinden bij deze oefening, ga dan terug naar de vorige basisoefening en verbeter deze eerst. In het begin kun je deze oefening het beste aanleveren met de 12-ft line (touw van ongeveer 3 meter lengte). Later kun je ook gebruik maken van langere lijnen en uiteindelijk helemaal geen lijn of touw.

Het paard deze oefening aanleren

Zijn de 3 onderdelen uit de Basisoefening 5: Volte/Circling game (de Send, de Allow en de Bring Back) goed? Deze heb je namelijk nodig. Je gebruikt ze nu dan niet meer op een cirkel, maar op een rechte lijn.

  • Start met de oefening door ongeveer 1,5 tot 2 meter van een hek, wand, bakrand of muur te gaan staan (deze afstand zou je paard genoeg ruimte moeten geven, maar als hij angst laat zien, maak de ruimte dan groter. Eventueel kun je ook een pion of ton gebruiken om je paard tussendoor te sturen. Zodra je paard meer zelfvertrouwen krijgt, kun je de ruimte weer smaller maken tot het ongeveer de breedte van een staldeur heeft).
  • Zorg dat het paard je aankijkt en een stukje van je af staat. Stuur het paard door de smalle ruimte voor je, door zijn neus te leiden en hem vanuit de achterhand met de stick wat voorwaarts te vragen. Zodra je paard in beweging komt, ‘Allow’ hem om er door heen te lopen. Ga hem dus in deze fase niet verder aansporen of met de stick sneller vragen. Als hij erdoor heen gelopen is, draai dan mee met het paard en vraag de Bring Back op dezelfde manier als bij de Volte/Circling game.
  • Zodra het paard beide ogen weer op jou gericht heeft (je dus aankijkt), stuur je hem weer terug door de smalle ruimte naar de andere kant. Herhaal dit een aantal keer met een kleine pauze aan elke kant en geef hem een beloning, tot hij door de nauwe ruimte loopt zonder er erg in te hebben.
  • Het is vrij normaal als het paard in het begin draait en weg rent in plaats van door de ruimte te willen lopen. Stel hem gerust, maak de ruimte wat groter en heb geduld. Loop eventueel nog wat verder achteruit waardoor de ruimte veel groter wordt. Zodra je paard meer vertrouwen krijgt, zet dan een flinke stap vooruit waardoor de ruimte weer smaller wordt en zorg ervoor dat je paard hier eerst aan went en maak het dan weer smaller. Dit proces kan een dag duren, maar het kan ook gemakkelijk een paar weken duren, afhankelijk van het paard en je eigen vaardigheden.
  • Zorg ervoor dat je elke sessie positief afsluit zodat je daar de volgende keer weer mee verder kunt gaan. Je traint niet voor vandaag, maar voor morgen!!

Aangezien het bovenstaande misschien wat lastig te begrijpen is, hierbij een filmpje:

 Allerlei toepassingen

Wat je geleerd hebt met deze oefening kun je inzetten om je paard vervolgens over hindernissen te laten springen, in trailers te laden over obstakels te sturen en door waterbakken. Oefen met allerlei objecten en obstakels en gebruik veel ‘opnieuw benaderen en terugtrekken’ tot dat hij vertrouwt raakt met het obstakel. Zodra hij er over gaat, erin of erdoor, vraag de Bring Back, geef hem wat rust en probeer het eventueel opnieuw.

Niet voor niets, 7 basisoefeningen

De 7 games van Pat Parelli, door mij omgedoopt als de Basisoefeningen zijn de Basis voor een echte communicatie met paarden. Alles wat je aan een paard vraagt op de grond of in het zadel, is één van de, of een combinatie van deze 7 oefeningen. Na eerst de basistechnieken van elke game afzonderlijk geleerd te hebben, kun je je fantasie de vrije loop laten met een variatie van obstakels. Zo kan je nog meer plezier en voordeel hebben met van de 7 basisoefeningen. Hoe beter je ze beheerst, hoe beter en veiliger al het andere zal gaan omdat je paard je als een partner zal gaan zien.

Let op: probeer niet één of twee oefeningen te beheersen, terwijl de rest middelmatig blijft. Dit zal leiden tot gaten in je fundering. De vaardigheden die de 7 basisoefeningen vereisen zullen je in moeilijke situaties helpen. Maar het tegenovergestelde is ook waar. Als de basis niet klopt, kom je de tekortkomingen weer tegen.

Je kunt jezelf en je paard met behulp van deze oefeningen ook uitdagen. Kun je bijvoorbeeld: het paard achteruit de stal uit laten lopen (handig voor het trailerladen)? Kun je je paard over een bruggetje laten lopen? Kun je zijwaarts zig zaggen wanneer je aan het buitenrijden bent, kun je je paard vanaf een afstand naar je toe laten rennen?… de opties zijn bijna onbeperkt. Door de Basisoefeningen krijg je zoveel meer inzicht in je paard, maar vooral in je eigen gedrag en kunnen jij en je paard beter toewerken naar wat je graag met hem wil bereiken.

Meer info

Ondanks de bovenstaande lap tekst is er nog véél meer wat interessant is om te weten over deze basisoefening. Heldere uitleg ook met beeld vind je via de dvd’s van Parelli.


Zie ook:

– Basisoefening 1 – Vertrouwen opbouwen/Friendly game
– Basisoefening 2 – Wijken voor druk/Porcupine game
– Basisoefening 3 – Wijken voor beweging/Driving game
– Basisoefening 4 – Voorwaarts-Achterwaarts/Yo-Yo game
– Basisoefening 5 – Volte/Circling game
– Basisoefening 6 – Zijwaarts/Sideways game

1 Comment

  1. john

    Hele mooie uitleg en goed opgebouwd, bedankt voor het delen van deze informatie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *