Renvers

Wanneer je met Renvers wil gaan beginnen is het belangrijk dat de basis communicatie met je paard goed is, zodat jij het paard begrijpt en het paard jou (zie Basis grondwerkoefeningen) en het paard de voorgaande 6 oefeningen al voor 75% beheerst.:

De werking van de (academische) kaptoom, Oefening 1
Het aanleren van stelling en buiging in stilstand, Oefening 2.,
LVO op de volte, oefening 3,
Rechtuit met buiging, oefening 4,
Schouderbinnenwaarts oefening 5
Travers oefening 6

Stap Zeven

Vanuit de vorige stappen Schouderbinnenwaarts en Travers, waarbij het paard geleerd heeft om meer gewicht op te nemen met zijn binnen- en buitenachterbeen en meer schoudervrijheid te ontwikkelen voor zijn buiten- en binnenvoorbeen, leren we met deze oefening het paard nog meer in balans en op eigen benen lopen.

Dit vertaald zich uiteindelijk in een beter uitgevoerde Travers en Schouderbinnenwaarts. De oefening wordt Renvers genoemd, maar is niet anders dan de Travers. Het is het spiegelbeeld ervan wanneer langs de wand uitgevoerd.

Voordelen voor het lichaam
  • Renvers heeft feitelijk dezelfde gymnastiserende werking/voordelen voor het lichaam als de Travers.
  • Het zorgt ervoor dat de achterbenen gelijkmatig leren om de achterhand te dragen en vooruit te stuwen. Doordat de achterbenen meer gewicht moeten gaan dragen worden de spieren sterker, net als bij gewichtheffen.
  • De schouders van het paard kunnen vrijer bewegen. Dit komt omdat het paard in deze oefening het buitenachterbeen meer onder het zwaartepunt leert zetten, waardoor dit buitenachterbeen meer gewicht opneemt en dus beter draagt. Door dit effect worden de schouders meer gelift en is met name het binnenvoorbeen meer ontlast en kan dit vrijer bewegen.
  • Doordat beter zichtbaar is wanneer het paard over de schouder loopt, is deze oefening de sleutel tot nog meer schoudervrijheid en bewegingsvrijheid in het bekken en de heupen.
  • Het paard leert beter tussen de hulpen te bewegen en het is beter zichtbaar wanneer het paard over de schouder loopt.
  • Het paard gaat door de verzamelende werking automatisch meer het gewicht verplaatsen naar de achterhand
  • Ieder paard heeft verschil in het gebruik van zijn benen. Het ene achterbeen is stijver dan het andere en het ene voorbeen wordt meer belast dan het andere. Renvers zorgt ervoor dat het paard soepeler wordt in het gebruik van het stijve achterbeen en ook het meest belaste voorbeen, meer schoudervrijheid krijgt en minder belast wordt.

Hieronder een filmpje waarbij ik Renvers door de hoek uitvoer

 Zie ook:

Oefening 1: het aanleren van de werking van de kaptoom
Oefening 2: Stelling en buiging in stilstand
Oefening 3: LVO op de volte
– Oefening 4: Rechtuit met buiging
– Oefening 5: Schouderbinnenwaarts
– Oefening 6: Travers