Bepalen Scheefheden /zwakheden van het paard

Ieder paard heeft scheefheden en hierin is ieder paard uniek.

Botten, spieren en banden zijn niet symmetrisch gevormd kunnen anders aangehecht zijn bijvoorbeeld aan de linkerkant dan aan de rechterkant van het lichaam. Dit leidt tot scheefheid en tot ‘zwakke plekken’.


Wanneer beginnen de problemen?

Een paard is door de natuur niet gemaakt om op te rijden. Zodra wij te jong gaan inrijden (eerder dan 5 jaar) en intensiever op het paard gaan rijden, terwijl het nog steeds scheef is, of dermate zwakke plekken heeft, kan dit oorzaak zijn van vele problemen.

Doordat het paard uit balans raakt en zijn gewicht niet meer goed kan verdelen over zijn benen gaat het overbelasten of compenseren op een aantal plekken. Om dit tegen te gaan, leren we het paard doormiddel van dressuur om meer symmetrisch te worden in zijn spieren waardoor de scheefheden/zwakheden verminderen en het paard zijn balans kan vinden om ons gewicht op een verantwoorde manier te kunnen dragen. Daarnaast is het in kaart brengen van eventuele scheefheden/zwakheden belangrijk zodat verdere training gericht kan zijn op het verbeteren van deze zwakheden in plaats van deze te verergeren.

Verdere info is toegankelijk als lid van Equinespirit! Login of Meld je aan. 

This content is for members only.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *