Hoe herken ik dominantie bij mijn paard?

Wie wel eens gebeten of aangevallen is door een paard weet waarschijnlijk dat dit dominant gedrag was, naast deze extreme signalen geeft het paard vaak eerst subtiele signalen, ken jij deze signalen?

Weten wat voor gedrag je paard laat zien, dominantie of angst is enorm waardevol. Want als je dat weet, kun je ook op de juiste manier reageren. Verkeerde aanpak van, of niets doen bij het vaker uiten van dominant gedrag door het paard, kan leiden tot gevaarlijke situaties.

‘Dominant’ gedrag wordt door paarden gebruikt in fases en heeft altijd een functie. Wie wel eens op het gedrag van paarden onder elkaar heeft gelet, heeft kunnen zien dat een paard meestal met één signaal begint wanneer het wil dat een ander paard aan de kant gaat. bijv. het platleggen van de oren. Reageert het andere paard niet, dan zwiept het paard daarbij ook met de staart. Reageert het ander paard nog steeds niet dan worden de signalen heftiger (bijv. met ontblote tanden, drijvend op het paard afstormen) en volgen ze sneller op elkaar.

Verdere info is toegankelijk als lid van Equinespirit! Login of Meld je aan. 

This content is for members only.

2 Comments

 1. Ellen van den Oudenrijn

  Dank je wel voor zoveel goede tips! Ik heb mijn paard nu bijna een jaar en we beginnen steeds beter aan elkaar te wennen. Ik ‘moet’ nog veel leren en heb hier veel plezier in. Dankzij jouw tips komen we steeds dichter bij elkaar. Supertof!

  • Claudia

   Hallo Ellen,

   Wat leuk! bedankt voor het compliment. Veel plezier met je paard!

Comments are closed.