Les Academische Rijkunst Zuid-Limburg


Een fijne band, meer plezier en een echte verbinding met je paard

en

daarbij op een zodanige manier met het paard trainen zodat het gezond blijft zowel mentaal als fysiek. Dat is waar ik naar streef en daarvoor gebruik ik:

  • Grondwerk (Basiscommunicatie en veiligheid)
  • Training aan de hand (gymnastiserende oefeningen)
  • Rijden (gymnastiseren met focus op biomechanica ruiter en paard)
  • Lange teugelen
  • Training in vrijheid

 

Wil je dit ook leren? Dan is het belangrijk de tijd te nemen en jezelf de kans te geven om samen met het paard te leren wat correcte en paardvriendelijke training inhoudt.
Ook is het belangrijk je te verdiepen in een stuk theorie (je krijgt hiervoor ook toegang tot de E-cursussen).

Ben jij degene die heel graag aan zichzelf en de relatie met je paard wil werken? Heb jij gedrevenheid en interesse in zowel het grondwerken, het werk aan de hand als het Academische/Klassieke rijden? En wil jij je graag verder ontwikkelen én ben je bereid deze mooie, maar lange en intensieve weg te willen bewandelen?

Ik vind het leuk om mijn kennis en kunde over te dragen aan gemotiveerde mensen. Ik doe dit op kleine schaal, dus mocht je hierin geïnteresseerd zijn en je past in het bovenstaande plaatje, dan ontvang ik graag een berichtje (equinespiritnl@gmail.com) of via contact.


Privéles
(binnen een straal van 45 km van 
Simpelveld)

Stuur me een bericht en ik neem graag contact met je op om e.e.a te bespreken


Online Cursussen
Om meer paarden met mensen te helpen heb ik ook Online Cursussen samengesteld.


Recensie door Sascha Hanssen:  
Ik train nu een half jaar bij Claudia met mijn 7 jarige IJslander. Mijn eerste insteek was vooral om het werken aan de hand te leren zodat ik naast het rijden in zinvolle aanvulling op mijn training had.
 
Ik heb de afgelopen jaren van alles gelezen over klassieke rijkunst en als theoriedeelnemer een paar clinics bezocht. Wat ik daar vooral van geleerd heb is dat het geen zin heeft om aan dit soort dingen te beginnen zonder regelmatige begeleiding. Ik was dan ook erg blij toen ik op internet Claudia’s site tegenkwam en zag dat de werkwijze en mensen die zij als richtpunt gebruikt overeenkwamen met degenen die mij het meest aanspreken.
 
Ik train 1 keer per maand. Hoewel werk aan de hand fysiek niet direct vermoeiend – maar wel uitdagend 🙂 – is, is een uur les meer dan genoeg. Dan is voor ons de emmer wel vol qua informatie en doen. We hebben dan genoeg aanknopingspunten om mee vooruit te kunnen.
 
Claudia heeft een logische opbouw in haar lessen. In eerste instantie wordt gekeken wat je paard kan en in hoeverre je zelf al wat kennis over basiscommando’s hebt. Wat werkt en wat niet qua gehoorzaamheid. Van daaruit wordt gestart. Het leuke hierbij is dat je meteen met hele praktische dingen aan de slag gaat die zowel de communicatie als de souplesse verbeteren. Dat laatste van zowel paard als eigenaar. Claudia kijkt realistisch wie er voor haar staat. Mijn IJslander met zijn korte rug en hals en steile achterhand heeft een andere mechaniek dan een KWPN’er, Claudia kan goed beoordelen wanneer hij correct beweegt en welke oefeningen voor hem en voor mij zullen werken.
 
De theorie komt vanzelf aan bod op het moment dat dingen niet helemaal lopen. Zaken als biomechanica en het waarom van bepaalde oefeningen in bepaalde situaties zorgen er voor dat een oefening tot leven komt en je beter begrijpt wanneer je een bepaalde hulp al dan niet moet geven.
 
Daarnaast is er een online cursusprogramma. Hier kun je zaken nog een rustig bekijken en theorie nalezen en verdiepen. Dat is erg fijn als zaken even wegzakken en een mooie aanvulling op de praktijk.
 
Deze manier van werken is er een voor de lange termijn. Loopt mijn paard al schoudervoor? Nou nee. Kan hij al draven aan de hand? Nope.
Maar ik heb een IJslander die met een simpele aanraking van het kaptoom en aanwijzen van de zweep zijn hoofd laat zakken en zijn onderhals en kaak loslaat. Hij begint steeds beter stelling aan te nemen op een volte en is in het algemeen een heel stuk subtieler en oplettender geworden in zijn reacties. Ik beleef veel plezier aan alles wat we samen leren omdat ik de logica er van kan volgen en kijk nu ook met meer begrip terug in de boeken die ik al eerder gezien heb.
 
Voor wie klassieke rijkunst en werk aan de hand echt leuk vind en geen haast heeft is Claudia een echte aanrader. 


Mijn eigen ontwikkeling

Ik investeer veel tijd, geld en aandacht zodat ik kan blijven werken aan mijn eigen ontwikkeling. Na jaren lessen, cursus en opleiding te hebben gevolgd en diverse instructeurs te hebben gehad, neem ik o.a. les van Marius Schneider, Meester in de Academische rijkunst. Ook vind ik het belangrijk om de biomechanica, anatomie en de natuurlijke behoeften van het paard te bestuderen. Daarom heb ik in 2017 een opleiding gevolgd bij Equine Health Care. Ook volg ik jaarlijks diverse clinics en cursussen (zie overzicht).