Trainen in vrijheid, pure feedback van je paard

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in wat er in paarden omgaat, wat ze ‘denken’ en wat ze ‘vinden’. Van de band met hun eigenaar en van ‘training’. Dit blijkt wel uit vele uitgevoerde onderzoeken en uit wijd uiteenlopende trainingsmethodes. Het is goed dat hier aandacht aan wordt besteed, maar vaak blijft het lastig om hier vervolgens zelf als paardeneigenaar keuzes in te maken. Je hebt tenslotte niet te maken met een machine, maar met een levend wezen met behoeften, mogelijkheden maar ook beperkingen.

Hoe kom je er nu achter wat jouw paard bijvoorbeeld ‘vindt’ van jou en de manier/methode waarop je traint? Er wordt wel eensvaker gezegd: ‘konden paarden maar praten…’ Voor veel mensen is het denk ik beter dat paarden niet letterlijk kunnen praten, want ik denk dat ze heel erg zouden schrikken van het commentaar dat ze dan van hun paard zouden krijgen.

 

Paard kan niet praten, maar wel communiceren

Een paard kan niet praten, maar het kan je wel wat duidelijk maken en doet dit eigenlijk ook continue. Mits je ervoor open staat. Je openstellen hiervoor is misschien lastiger dan je denkt, want daarmee moet je ook bereid zijn om kritiek te krijgen… en wel van je eigen paard. Iedereen heeft zo zijn eigen overtuiging en trekt deze niet graag in twijfel, want dan missen we houvast. Een moeilijk punt dus, maar feedback leert je ontzettend veel over jezelf en over de connectie, de band met je paard. Over wat soepel gaat, maar vooral over wat verbeterd kan worden ook ten goede voor het paard.

 

Hoe zorg je er voor dat je paard je wat duidelijk kan maken?

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is dit te vatten in één woord. VRIJHEID!
Zolang we het paard aan een touw hebben of het paard continue kunnen controleren met bijvoorbeeld teugels, kan het paard bijvoorbeeld niet echt van je weglopen. Zonder touw of teugels en in volledige vrijheid zul je pas echt merken of je paard:

–          het prettig vindt wat je met hem doet

–          iets als vervelend of pijnlijk ervaart

–          écht met je mee wil doen of bijvoorbeeld liever van je wegloopt en niet geïnteresseerd is in jou

–          of je paard jou vertrouwt of misschien op een afstandje blijft staan omdat het wel interesse heeft in jou, maar de situatie of jou toch niet helemaal vertrouwt

 

ik en Noa training in vrijheid

 

Paar simpele alledaagse testjes in vrijheid

Ben je inmiddels benieuwd? Probeer dan maar eens het volgende:

 • Poetsen in vrijheid
  Onder elkaar doen paarden dit ook veel omdat ze het prettig vinden en omdat het de band versterkt. Het ziet er vaak vrij ruw uit, maar de paarden lijken er wel echt van te genieten… Kan je paard er ook van genieten als je hem bijvoorbeeld in vrijheid op de wei borstelt? Loopt hij van je weg zodra je met borstel 1 begint, dan kan het zijn dat hij het niet prettig vindt (te hard, te zacht of op een verkeerde plek) of dat hij misschien anticipeert op wat komen gaat, wanneer je bijvoorbeeld altijd poetst en daarna gaat rijden. Paarden zijn namelijk heel goed in het leggen van verbanden.

 • Opzadelen in vrijheid
  Probeer maar eens je paard op te zadelen terwijl hij niet vast staat aan een touw of vastgehouden wordt, bijvoorbeeld los in de rijbak (je paard moet wel gewend zijn aan een zadel). Loopt je paard bijvoorbeeld weg op het moment dat jij met het zadel aankomt? Of doet het zijn oren naar achteren of reageert het door flink te zwiepen met de staart, dan kan het zijn dat je paard het zadel koppelt aan iets engs, ongemak, pijn of teveel werk.
 • Paard naar je toe laten komen
  Wanneer je je paard los in het weiland of rijbak hebt. Hoelang duurt het voor het paard naar je toe komt? Komt het naar je toe en loopt het je bijna om? dan is het wel geïnteresseerd in jou, maar houdt het geen rekening met je. Draait het paard zijn kont naar je toe en gaat het bijvoorbeeld verder met eten of snuffelen? Tja, dan interesseert het hem letterlijk ‘geen reet’ dat jij er bent en zijn andere zaken belangrijker of heeft hij geen zin om samen met jou wat te gaan doen.
 • Paard vragen je te volgen
  Is het paard bij je en staat het naast je, kun je het paard dan ook vragen je te volgen wanneer je een paar passen van hem weg loopt? Wanneer het paard vertrouwen heeft in jou zal het je meestal volgen. Blijft het bij een paar passen en draait het paard vervolgens weg om te gaan bijvoorbeeld wat te snuffelen dan ben je waarschijnlijk niet interessant genoeg en heeft ook niet zoveel geloof in jou als leider.

 

Alles is communicatie

De mogelijke reacties van je paard zoals hierboven beschreven zijn slechts een paar voorbeelden. De feedback die je paard geeft is heel uitgebreid en kan ook heel subtiel zijn zoals het aanspannen van de gezichtspieren. Je zult merken als je er meer op gaat letten, dat je veel meer gaat herkennen aan zijn normale gedrag (bijvoorbeeld richting andere paarden) en ook sneller kunt zien of je paard afwijkend gedrag vertoont en je iets duidelijk wil maken.

Dit is ook de sleutel tot verbetering, probeer de ‘negatieve’ feedback van je paard te begrijpen en jouw gedrag en aanpak te veranderen en kijk eens wat voor feedback je dan van je paard krijgt.

 

Is vrijheid alleen maar blijheid?  

Het paard om de zoveel tijd in vrijheid vragen wat te doen of het paard hiermee trainen is dus een heel geschikt middel om te kijken ‘hoe de vlag erbij hangt’ en als het ware te evalueren.
Continue werken in vrijheid is niet aan te bevelen, tenslotte is het belangrijk om soms ook het paard te controleren en wat te kunnen aanleren/bijsturen ook voor onze eigen veiligheid. Het streven hierbij kan wel zijn om zoveel dan zoveel mogelijk te werken als zijnde dat het paard in vrijheid is en controleren door het touw/teugels etc. pas in te zetten nadat lichaamstaal door het paard niet begrepen/genegeerd wordt.

Zelf probeer ik me zoveel en zo vaak mogelijk open te stellen voor de feedback die paarden mij geven en hiervan te leren. Dit blijft een continue proces omdat ik om de zoveel tijd weer een ‘blinde vlek’ bij mezelf ontdek of een andere manier vind waarop het beter kan én dat vind ik nu juist leuk en interessant.

Ik ben benieuwd naar de feedback die jij van je paard krijgt!

 

Zie ook:

–          Paardengedrag herkennen essentieel voor het trainen van paarden

1 Comment

 1. lilian

  Hoi claudia, wat een leuk en interessant stuk. Ik ga zeker op korte termijn eens proberen Hoe het poetsen op de wei gaat. Ik laat t je weten. Tot gauw op stal 36 blijf je kennis aub delen. Gr. Lilian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *